Wat een succes!

Van zaterdag 2 juli t/m 30 oktober (2022) organiseerden we in de R.K.-kerk aan de Kerklaan te Vinkeveen de tentoonstelling ‘1672 RampZalig’. In het najaar van 2021 is een projectgroep van onze vereniging gestart met de voorbereiding van de herdenking van hetgeen er 350 jaar geleden in onze regio heeft plaatsgevonden. In de maanden daarna is veel werk verzet om het geheel te realiseren. Maar het resultaat mocht er zijn. Meer dan 2200 bezoekers zijn deze (lange) zomer komen kijken, en wat was men enthousiast over het gebodene!
Een terugblik vindt u op de deelpagina '1672 RampZalig'.

Tentoonstelling
Onder aanvoering van Greet en Marjolein Stappers ontstond het idee van een grote tentoonstelling met als doel:
Laten zien en beleven wat er in onze gemeente rond de schermutselingen uit die tijd is gebeurd.
In Vinkeveen hebben we met de R.K.-kerk aan de Kerklaan een prachtige locatie. Het interieur van de kerk levert een schitterende achtergrond voor de vele attributen, kaarten, boeken, prenten en objecten uit de zeventiende eeuw, die de projectgroep met hulp van diverse inwoners had verzameld. Het verhaal van de tentoonstelling richtte zich op een twaalftal ‘posten’, verdedigingsplekken in de directe omgeving, waar in 1672 tegen de Franse aanvallers is gevochten.

00LOGO LICHTBLAUW

 

 

 

 

 

Diverse activiteiten
Naast de vaste tentoonstelling over onze eigen dorpen waren er een tweetal wisseltentoonstellingen, over de Oude Hollandse Waterlinie en over het maken van propaganda in zeventiende-eeuwse oorlogstijd. We organiseerden een zevental lezingen op de zaterdagmiddagen, zie hiervoor ook de deelpagina onder 1672 RampZalig. Daar staat ook een uitgebreide toelichting op de diverse posten. Daarnaast ontwikkelden we een aantal fiets- , wandel- en vaarideeën.
Samen met Cultuurhuis Abcoude was er een educatief project ontwikkeld voor de basisscholen. Het thema van het Zomertuinfestival (2 en 3 juli) was ook gekoppeld aan 1672. Op initiatief van de PG Mijdrecht kwamen er enkele activiteiten voor belangstellende ouderen (bezoek expositie en een speciale verhalenmiddag). Tijdens de middagen van de lezingen organiseren we een ‘Wargame’ rond het ‘battlefield van Waverveen’. En er is een labcache voor geocachers. Naast dit alles publiceerden we tegelijk met het reguliere juninummer een extra dikke speciale uitgave van onze Proosdijkroniek over 1672.

Voor meer informatie zie ook de deelpagina en het submenu op 1672RampZalig. Hier vindt u ook een uitgebreide terugblik op wat geweest is.

Projectgroep en bestuur van De Proosdijlanden is veel dank verschuldigd aan alle personen en instanties die meewerken aan het slagen van dit project. Het gaat dan om leden van onze werkgroepen, bewoners die hun eigen objecten, kaarten of prenten uitlenen, diverse susidiegevers en een reeks van lokale sponsoren.
We noemen hier speciaal de stichting Oude Hollandse Waterlinie, het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, KF Heinfonds, Prins Bernhard cultuurfonds, d'werkplaats, drukkerij Avanti, Pijl14, Cultuurhuis Piet Mondriaan Abcoude. PG Mijdrecht, gemeente De Ronde Venen, provincie Utrecht, Lionsclub Vinkeveen en Waverveen en de R.K.-kerk het Heilig Hart van Jezus.

Tevens bedanken wij de volgende sponsoren:

Albert Heijn Vinkeveen
Aquaflora Aquarium
Avanti Drukkerij
Brouwer & Zn Fournituren
Brouwer Transport en Logistiek
Dukdalf Handelsonderneming
G. de Haan & Zn Zand en Grind
Hassing Rioolservice
J.J.G. van der Helm
Leurs Interieurbouw
Lions Vinkeveen en Waverveen
C. Mulckhuyse Aannemersbedrijf
de Plassen Wasserij
Pothuizen Zonwering
Rijdes Tuincentrum
Stoof Automobielbedrijf
Studio 110 Architectuur
Van Dort en Partners Accountancy
Kees Sier Vishandel
Walraven Groothandel
Van der Wilt Verwarming
Van Wijngaarden Assurantiën