Tentoonstelling 1672 RampZalig
Van 2 juli t/m 30 oktober organiseren we de vaste tentoonstelling ‘1672 RampZalig ‘ in de R.K.-kerk ‘Het Heilig Hart van Jezus’, aan de Kerklaan in Vinkeveen. De openingstijden zijn in de maanden juli t/m oktober elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur.
Banner voor website 1672

Om het Rampjaar 1672 te herdenken organiseren we deze zomer de tentoonstelling ‘1672 RampZalig’ in de R.K.-kerk van Vinkeveen. In een speciale extra editie van de Proosdijkroniek kunt u lezen wat er destijds gaande was. Dit jaar is het precies 350 jaar geleden dat het Rampjaar 1672 plaatsvond. Bijna iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar wat gebeurde er nou eigenlijk?
Het landschap als toneel. Het creëren van een schouwspel, waarbij elke locatie een beeldend toneel wordt van verhalen en gebeurtenissen, die onze gemeenschap haar geschiedenis hebben gegeven en bijdroegen aan de wording van ons woongebied. De ‘posten’ (‘landmarks’ met historisch interessante verhalen, veelal ook versterkte verdedigingspunten) in en vlakbij de gemeente. 

Rampzalige kabinetten
Kabinetten met curiositeiten en natte wortels. Een greep uit de collectie van de Historische Vereniging De Proosdijlanden. Een verzameling van prenten en curiositeiten die zijn verzameld en bewaard door bewoners van gemeente De Ronde Venen. Objecten en prenten van meer dan vijftien verzamelaars zijn door curator archeologie Paul Hoogers, curator Marjolein Stappers en Art director/stylist Greet Stappers-Mulckhuyse gevormd tot een gesamtkunstwerk. Het tentoonstellingsontwerp is van ontwerpstudio d’ werkplaats.

Het landschap als toneel
We creëren hierbij een schouwspel, waarbij elke locatie een beeldend toneel wordt van verhalen en gebeurtenissen, die onze gemeenschap haar geschiedenis hebben gegeven en bijdroegen aan de wording van ons woongebied. De “Landmarks” in en vlakbij de gemeente De Ronde Venen zijn te vinden in Abcoude, Baambrugge, Botshol, Demmerik - De Schans, Uithoorn - Amstelhoek, Geinbrug, De Kromme Mijdrecht, Slot Loenersloot, Nigtevecht, De Voetangel, Waverveen en Wilnis.
De vele tientallen objecten, prenten, kaarten, voorwerpen uit de zeventiende eeuw, die zijn verzameld, exposeren we in een kabinetachtige opstelling. Diverse kasten, stolpen en staanders bevatten het prachtige materiaal dat, mede door de inbreng van veel plaatsgenoten, aan de  bezoekers getoond wordt. Dit alls in het prachtige interieur van de Heilg Hart-kerk. Een bezoek meer dan waard.

Diverse gegevens:
Woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur in de R.K. kerk Heilig Hart van Jezus, Kerklaan 2, 3645 EV Vinkeveen.
Organisatie: Projectgroep '1672 RampZalig' van Historische Vereniging De Proosdijlanden.
Concept/Curator: Marjolein Stappers. Teksten en styling Greet Stappers-Mulckhuyse.
Art Direction: Marjolein Stappers & Greet Stappers-Mulckhuyse.
Tentoonstellingsontwerp en grafisch ontwerp: d’ werkplaats - Marjolein Stappers. 

Comité van aanbeveling:
Maarten Divendal, Burgemeester De Ronde Venen
Bea de Buisonjé, Lid dagelijks bestuur Waterschap Amstel, Gooi en Vecht
Anastasia van der Lugt, Directeur van Stichting Oude Hollandse Waterlinie
Marlies Kleiterp, Hoofd tentoonstellingen bij De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam
Dr. Arie Bloed, Historicus, kenner van de regionale historie
Roosmarijn Ubink, Directeur Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen

Tijdelijke tentoonstellingen
Van 17 september t/m 30 oktober krijgt de vaste tentoonstelling ‘1672 RampZalig ‘ in de R.K.-kerk van Vinkeveen een extra tijdelijke expositie over de Oude Hollandse Waterlinie.

De Oude Hollandse Waterlinie
In deze tentoonstelling geven we uitIllustratie tentoonstellingen 1672leg over de werking van de waterlinie (de voorgeschiedenis, het ontwerp, en het eerste gebruik) en de context waarin de Oude Hollandse Waterlinie tot stand kwam. Het gaat dan om de Franse aanvallen (diverse Franse pogingen om de waterlinie te passeren, saboteren en doorkruisen), de Nederlandse acties (de verplaatsing van de linie, herovering van een aantal plaatsen) en de nieuwe vestingen (in en na 1672 zijn diverse nieuwe forten aangelegd en zijn steden als Naarden en Nieuwpoort veranderd in moderne vestingen). Daarnaast geven we informatie over wat er daarna gebeurde in de achttiende eeuw (de linie werd in deze eeuw verwaarloosd en twee keer mislukte de inzet) en over de linie in het landschap (over de sporen van de linie en het hergebruik van inundatiegebieden als onderdeel van klimaatadaptatie). Natuurlijk wordt e.e.a. met beeldmateriaal en een grote kaart van het liniegebied geïllustreerd.

 

Propaganda van alle tijden
Van 2 juli t/m 28 augustus Is er een tijdelijke expositie over ‘Propaganda in tijd van oorlog’. Het gaat in deze tentoonstelling om de verbeelding van de waterlinie en de conflicten waarin deze werd ingezet, en latere variaties op dezelfde thema’s.  ‘De Oude Hollandse Waterlinie werd in 1672 ingezet om de Franse invasie van Holland te voorkomen. Met succes, maar dat succes werd nauwelijks afgebeeld. Dat is opmerkelijk, aangezien veel andere aspecten van de oorlog wel werden becommentarieerd in pamfletten, gevierd in dure schilderijen en als propaganda werden ingezet. In de expositie ‘Propaganda en de Oude Hollandse Waterlinie’ komen de verschillende interpretaties over het ontstaan van de oorlog en de manieren waarop de propaganda werd verspreid aan bod. De berichtgeving over de oorlog had bovendien vele vormen; van muurschilderingen in Franse paleizen tot eenvoudig drukwerk dat op Hollandse markten werd verspreid.

U kunt de tentoonstellingen bezoeken in de R.K.-kerk ‘Het Heilig Hart van Jezus’, aan de Kerklaan in Vinkeveen. De openingstijden zijn in de maanden juli t/m oktober elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur.

 

Tentoonstelling ‘Soldaten in de streek 1672-1673.
Van 7 juli 2022 tot maart 2022 is de tentoonstelling ‘Soldaten in de streek 1672-1673, restanten van het Rampjaar in het archief’ te zien in de educatieruimte van het RHCVV in Breukelen. Kom langs, zie en onderzoek wat er tijdens het Rampjaar in de regio gebeurde en ontdek zelf wat er in de ladekasten verborgen ligt. In de zomervakantie is de tentoonstelling ook op zaterdag te bezoeken én wordt er iedere week een activiteit georganiseerd rondom de tentoonstelling. Zo zijn er in de herfst- en kerstvakantie workshops voor kinderen en tieners.