Herenweg Wilnis, gezicht op kerk in Driehuis
Stationstraat Mijdrecht, gezicht op NH kerk
Hofland Mijdrecht, 1910
Baambrugge, De Krom, zand- en jaagpad
Demmerik Vinkeveen, 1922
De Rijke Waver, 1900
Abcoude, stationsstraat, Gein, ca. 1900
Dorpsstraat Wilnis, 1900
De Heul Vinkeveen, 1912

Monumenten

In een persbericht van onze gemeente schrijft Burgemeester Maarten Divendal in 2020: “Het is belangrijk dat we oude en mooie gebouwen bewaren voor de komende generaties. Gebouwen die experts belangrijk vinden, maar vooral bouwwerken waar onze inwoners om geven en waar zij een geschiedenis mee hebben. Ik ben benieuwd naar de verhalen erachter. Want juist deze verhalen maken deze gebouwen van waarde.” 

In de acht dorpen van De Ronde Venen staan veel historische gebouwen. Een klein deel hiervan is zo bijzonder dat de gemeente ze voor de toekomst wil behouden. Deze molens, gemalen, boerderijen, woonhuizen, bruggen en forten vertellen ons over de geschiedenis van de gemeente. Om dit verhaal te kunnen vertellen en om de gebouwen voor de volgende generaties te bewaren heeft een aantal de status van gemeentelijk monument gekregen. De gemeente wil alle bouwwerken in De Ronde Venen onder de loep te nemen om zo interessante gebouwen, die uit deze inventarisatie naar voren komen, de mogelijkheid te geven om gemeentelijk monument te worden. Het gaat om gebouwen die het lokaal-historische verhaal vertellen, zoals bijvoorbeeld de starttoren in de Vinkeveense Plassen, een karakteristiek en zeldzaam bouwwerk dat echt bij De Ronde Venen hoort. Onze historische vereniging is bij deze inventarisatie betrokken. 

Hoewel de gemeente De Ronde Venen niet in het bezit is van oude historische stads- of dorpskernen, blijken er zich in het uitgestrekte gebied van de gemeente nog vele oude en waardevolle panden en objecten te bevinden. Sedert 1996 heeft de gemeente De Ronde Venen in samenwerking met de Provinciale Utrechtse Monumentencommissie en de historische vereniging “De Proosdijlanden” geïnventariseerd welke panden, objecten en gebieden in aanmerking kwamen voor plaatsing op een gemeentelijke monumentenlijst, naast de rijksmonumentenlijst. Dit heeft geresulteerd in de hier te vinden monumenten. Leden van de historische vereniging werken momenteel aan het verstrekken van korte informatie over elk monument, wat te zijner tijd volledig via deze website te raadplegen zal zijn. Daarbij wordt dankbaar gebruik gemaakt van de gegevens van het advies van de Provinciale Utrechtse Monumentencommissie uit 1996 en van de gegevens vanuit het Monumenten Inventarisatie Project (M.I.P.) van de Provincie Utrecht. In onze beeldbank vindt u onder het tabblad collecties foto's van de gemeentelijke en rijksmonumenten in De Ronde Venen.

Aanvullende informatie vindt u via de volgende links:

monumentenaanwijzing gemeente De Ronde Venen (de gemeente heeft een belangrijke rol in monumentenbeheer)

aanmelden nieuwe monumenten gemeente De Ronde Venen (in het Erfgoedregister vindt u alle gemeentelijke en rijksmonumenten)

aanvragen financiële regeling voor monumenten gemeente De Ronde Venen

Monumentenwacht Utrecht (de provincie verricht inspecties en geeft advies over onderhoud)