nieuwerhoek lezing AV apr13 - kopie 640x480Lezing Buitenplaatsen en ALV

Op woensdag 16 april jl. hield mw. drs. Juli√ętte Jonker na onze algemene ledenvergadering een lezing over de buitenplaatsen aan de Vecht.

In haar lezing voerde kunsthistorica Juliette Jonker-Duynstee ons mee langs de oevers van de Vecht waar tientallen buitenplaatsen te bewonderen zijn. Zij vertelde over de geschiedenis van de Vecht en waarom juist aan deze rivier zoveel buitens te vinden zijn. Hoe ontwikkelden deze huizen zich, wie woonden er en hoe werden de huizen bewoond? Wat was de invloed van Amsterdamse architecten en kunstenaars? Een boeiend verhaal, een leuke geschiedenisles met frappante details en een aansporing om onze ongeving nog eens bewust te bezoeken.

Over de spreekster:
Drs. Juliette Jonker-Duynstee verdiept zich al zo'n twintig jaar in de (cultuur)geschiedenis en de recreatief-toeristische aspecten van de Vechtstreek. Vanuit haar bedrijf VechtExclusief is zij gids, doet onderzoek naar monumenten, houdt lezingen en is (mede-)auteur van artikelen, boeken en websites over de Vechtstreek. Daarnaast is zij eindredacteur van de Vechtkroniek (Historische Kring Gemeente Loenen) en actief in diverse besturen, werkgroepen en redacties.
www.vechtexclusief.nl

Tentoonstelling 'Topstukken rond de buitenplaats'
Vanaf 18 februari tot en met 8 mei is er in het RHC Vecht en Venen de unieke tentoonstelling 'Topstukken rond de buitenplaats' te bezichtigen. Het vaak niet eerder vertoonde archiefmateriaal varieert van oude prenten en kaarten tot familiekiekjes in de tuin van slot Loenersloot. Daarnaast wordt er beeldmateriaal via wisselende webexposities getoond via www.rhcvechtenvenen.nl.
Bezoek de tentoonstelling of website en stem op uw favoriete topstuk. De stemmer op het winnende topstuk maakt kans op de Vechtgids, een cultuurhistorische gids van de Vechtstreek.