Tentoonstelling 5 mei

Herinneringen aan oorlog, verzet en bevrijding
In het kader van de activiteiten rond het Bevrijdingsconcert in het Monument Johannes de Doper, organiseerden we op zaterdag 5 mei een tentoonstelling met uniek materiaal uit de Tweede Wereldoorlog.
De tentoonstelling vond plaats in Galerie Boven Verwachting, Herenweg 298a (nabij de Driehuiskerk) in Wilnis. 

Met ongeveer 250 bezoekers was de tentoonstelling een doorslaand succes. Alle eer aan de drie regionale verzamelaars: Jan Compier, Chris vd Linden en Kees vd Wilt. Zij gaven blijk van hun passie voor de geexposeerde voorwerpen en gaven aan menig geinteresseerd bezoeker volop uitleg. De aanwezige Canadese gasten waren vol lof over de organisatie en ook onze regionale bezoekers waren uiterst content met het gebodene. Waarvan akte!
 
In de tentoonstelling kreeg de bezoeker inzicht in het verhaal van de Tweede Wereldoorlog, zoals zich dat in De Ronde Venen heeft afgespeeld. Het ging hierbij om een aantal specifieke periodes: mei 1940, de inval van de Duitsers; mei 1942, de verdrukking en vervolging, mei 1944, de hongerwinter en de inundatie van de polder Groot Mijdrecht en mei 1945, de bevrijding.


Chris kl2JC winterhulpKees WO2 14
Chris van der Linden liet materiaal zien over de in onze omgeving gecrashte vliegtuigen.
Jan Compier leverde materiaal over het verzet en de vervolging met enig accent op Jodenvervolging en over de inundatie van de polder Groot Mijdrecht.
Kees van der Wilt nam ons via de persoonlijke uitrusting van militair personeel en wapentuig van het Amerikaanse leger mee naar de Bevrijdingsdag en de periode hierna. Kortom er was veel te zien die vijfde mei.

Al met al een uitstekende presentatie van de voor de regio belangrijke geschiedenis!